top of page
  • İnşaat Mühendisi

1.Zemin Etüdü

Güncelleme tarihi: 9 Mar 2023

1.1 Zemin Etüdü Nedir?


Bir arsaya ait yer altı tabakalarının durum, konum, jeolojik yapı türü, derinlik, kalınlık, yoğunluk, elektrik özdirenci, sismik hızı, ivme, yeraltı su derinliğini ve bu tabakaların geriye kalan dinamik parametrelerinin olası bir deprem karşısında göstereceği tepkiyi tespit etmek amacıyla yapılan çalışmaların tamamına zemin etüdü adı verilir.

Zemin etüdü, bahse konu olan alanın üzerine yapılacak yapılara ait tasarım aşamasında kullanılacak zemin bilgilerinin tespit edildiği; değişik katmanlarda yer alan toprak – taş türü, bölgenin deprem riski açısından risk derecesi, olası bir fay hattına olan uzaklığı gibi özelliklerin detaylı olarak yapılan incelemeler neticesinde inşaata elverişli olup olmadığı konusunda elde edilen bilgilerin bir araya getirildiği rapordur.

Zemin etüdü, özellikle zemin cinsi kapsamında çeşitli yöntemlerle yapılır. Bahse konu yöntemler arasında öne çıkanlar; sismik, elektrik, manyetik, elektromanyetik, gravite, radyoaktivite olarak sıralanabilmektedir.

Zemin etüdü raporu, zemin üzerine yapılacak inşaatın projelendirilmesi aşamasında hayati bir öneme sahiptir. Bu rapor, deprem sırasında oluşan yüklerin etkisini önceden ön görerek, inşa edilen yapının bu yükleri taşıyabilecek malzeme ve kesitlerden inşa edilmesine rehber olur.

Özellikle imara yeni açılacak bölgelerde, geniş alanların sismik mikro bölgelendirme haritalarının hazırlanması (yer seçimi gibi) ve yapılacak zemin etüdlerinde, kurallara uygun, doğru bir zemin etüdü çalışması, deprem bölgelerinde hasarın asgari düzeye inmesi açısından gereklilik arz etmektedir.


Kısacası zemin etüdü, yapılan yapının temel altındaki jeolojik kesitlerini gösteren raporlardır. Zemin etüdü sonrasında çıkarılacak olan zemin etüt raporlarında bina oturumunda temel altında bulunan zeminlerin ne derece gevşek ya da ne derece sağlam olduğunu anlayabiliriz. Aynı zamanda zemin etüdü sayesinde zemin altında bulunan yer altı su seviyelerinin kaç metrede karşımıza çıkacağının da ön bilgisini almış oluruz.


1.2. Zemin etüdü ne işimize yarar?


Zeminimizde; gevşeklik, temel altı sıvılaşması veya binanın oturumunda temel altında bulunan zeminde farklı zemin zonları mevcutsa temel altı fore kazık imalatları gerçekleştirmemiz gerekebilir.

Derin kazı işlemleri yaparken çevre faktörlerini de göz önünde bulundurarak çevre yapılara zarar vermememiz ve bunun için bir takım önlemler almamız gerekmektedir. Eğer hafriyat aşamasında yapacak olduğumuz şev oranı bizim ve çevre binalarımızın güvenliğini tehdit ediyor olabilir.


Bu durumlarda zemin etüdü sayesinde hafriyat aşamasına gelmeden iksa kazıkları yapımı da söz konusu olabilir.


Deprem kuşağında bir ülkede yaşadığımız için zemin etüdü raporlarını mutlaka yaptırmalı ve binamızın statik projesini ona göre yaptırmamız gerekmektedir.







Zemin etüdü sonrası sondajdan çıkan zemin parçaları alınarak bu şekilde zemin logları oluşturulur.









48 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page