top of page
  • İnşaat Mühendisi

11.Kolon ve Perde imalatları

Güncelleme tarihi: 9 Mar 2023


11.1 Kolon ve perde imalatlarında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?



Temel döküm işlemi bittikten sonra sıra kolon ve perde imalatlarına gelmiştir. Temel dökümünün ertesi gününde harita ekibinin gelip kolonlar ve perdelerin aks noktalarını çiviyle çakması gerekir. Harita ekibi bu noktaları genelde ofsetli çakar.






Kolon ve perdelerin 50 cm ofsetli aks noktalarını çakması bizim imalatı kontrol etmemiz için kolay olacaktır. Bu 50 cm olan ofsetten bir metre tutup kolon demirlerine olan uzaklığını ölçmemiz gerekir. Buradan demire olan uzaklığımız en az 53 cm olmalıdır. Buradaki 3 cm ise bize kolonda bulunan pas payımızın göstergesidir. Eğer burada ölçtüğümüz uzunluk 50 cm den az ise kolonda hiç pas payının kalmadığını hatta kolonun aksından kaymış olduğunu anlamış oluruz.





Kolon demirlerini teslim aldıktan sonra sıra kolonun vinç yardımıyla yerleştirilmesine gelmiştir. Kolon üstten filizlere vinç yardımıyla geçirilir. Daha sonra bağ telleri yardımıyla filiz ve kolon birbirine bağlanır. Bağ telleriyle etriyelerin sıkı bağlandığından emin olmalıyız. Etriye sayılarının ve varsa kolonda sıklaştırma bölgelerinin doğru yapıldığından emin olmamız gerekir. Son olarak kalıp kapatılmadan önce kolon ve perdelerde pas paylarının konulduğundan emin olmalıyız.



Perdelerde ise tevziler genelde gönyeli şekilde projede verilir. Eğer yapılan imalatta tevziler gönyeli olarak yerine yerleştirilmemişse burada L donatı eklemeniz gerekmektedir. Burada bindirme boyu gönye hariç kısımdır. Yine burada minimum 50Ø bindirme yapılmalıdır. Örneğin 18Ø olan tevzi demirinde gönye yoksa gönye hariç en az 18*50=900mm yani 90 cm bindirme yapılıp gönye eklenmelidir.


Perdelerde en çok gözden kaçan unsur ise çirozlardır. Çirozların da kontrolünü unutmamak gerekir.


Burada kontrol ederken yapmamız gerekenler;

  • Kolon diplerindeki pas payları

  • Bindirme bölgelerinde bulunan bindirme boyları

  • Etriye sayıları

  • Etriye bağları

  • Pas paylarının takılması

Perdelerde dikkat edilmesi gerekenler;

  • Perde diplerindeki pas payları

  • Bindirme bölgelerinde bulunan bindirme boyları

  • Etriye sayısı

  • Tevzi sayısı

  • Tevzi gönyeleri

  • Etriye ve tevzi bağları

  • Çirozların sayısı

  • Pas paylarının takılması


11.2 Kolon ve perdelerde Kalıp imalatı sırasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?


Kolon ve perdelerde kalıp imalatına geçtiğimizde yine kolon diplerinde verilen ofset noktalarından yardım almamız gerekir. Burada haritacı arkadaşların vermiş olduğu kolon ve perde ofset noktalarının mesafesi eğer 50 cm ise o noktalardan kolon ve perdelerde yerleştirilen kalıpların uzaklığının eğer plywood ‘tan ölçüyorsak (plywood kalınlığını dikkate alıp) 48 cm e getirilmesi gerekir. Kolon ve perdelerde her payandanın olduğu yerden metre uzatıp bu uzaklığı görmemiz gerekir.


Eğer bu mesafede farklılık var ise kalıp dayamalarının ileri geri hareket ettirerek bu ölçülerin tam olarak doğrulanması gerekmektedir. Kolon ve perde kalıplarının diplerini bu şekilde kontrol edip doğruluğunu tamamladıktan sonra sıra geldi kolon ve perdelerin dikliğini kontrol etmeye, bu dikliğin kontrolünü de şakül denilen bir alet ile yapıyoruz. Kolon ve perdelerin şakülünü alırken mutlaka plywood yüzeyinden yapmanız gerekmektedir.


Plywood yüzeyi bize tam olarak doğruluğu gösterecektir. Kolon ve perdelerin şahkülünü alırken dipten kaymalarda olabilir tekrardan kontrol etmekte fayda vardır.

Kolonların ve perdelerin kalıp imalatını da teslim aldıktan sonra sıra beton dökme işlemine gelmiştir.











11.3 Kolon ve Perdelerin Beton Dökümü Gerçekleştirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?


***BETON DÖKÜMÜ ESNASINDA BETONA KESİNLİKLE SU KATTIRMAYIN***



Kolon ve perdeler yapının taşıyıcı sistemi olduğu için dikkatli beton dökmemiz ve doğru imalat yaptığımızdan emin olmamız gerekmektedir. Beton dökümü sırasında isg önlemlerinin aldığımızdan da emin olmalıyız. Eğer isg önlemi alınmamışsa beton dökümüne müsaade etmeyiniz. Burada İSG önlemleri nelerdir ilk önce onlardan bahsedelim,

Kolon ve perdelerde döküm yapacak olan çalışan arkadaşın mutlaka bareti ve kemerinin takılı olduğundan emin olmalıyız. Daha sonra kolon ve perdelerin üzerine çıkıp betonu dökeceği için kalıbın üst noktalarında beton döken usta için mutlaka platform yapılması gerekmektedir.



İsg önlemlerimizde tamamlanmışsa beton dökümüne geçebiliriz. Beton dökülürken kolon ve perdelerde sık donatı ve uzun olduğundan segregasyon olma ihtimali yüksektir. Bu yüzden ilk önce kolonu ve perdeyi dökerken ilk önce L/3 üne kadar döküp daha sonra vibrasyon işlemi uygulanması daha sonra 2L/3 üne kadar döküp tekrar vibratör yardımıyla vibrasyon işlemi uygulanmalıdır.


Daha sonra kolonu ve perdeyi komple tamamladıktan sonra tekrar vibratör ile vibrasyon işlemini tamamlayıp kolon perde beton dökümünü tamamlamış oluyoruz. Kolon ve perdenin beton döküm işlemi bittikten sonra tekrardan şakül ile dikliğine bakıp kolonuk dikliğinde herhangi bir kayma olup olmadığını kontrol ediyoruz ve eğer kayma var ise kolon ve perdeyi dik hale getirip beton döküm işlemini bitiriyoruz.


NOT 1: kolon ve perde beton dökümünü sıcak bir havada yaptıysak ertesi günü kalıpları açtıktan sonra telis bezi yardımıyla kolonlara kür uygulamamız gerekmektedir. Kürleme işlemi yapılmayan kolonlarda çatlaklar oluşabilir.


NOT 2: Beton dökümü esnasında kolon kalıbında açılma ve patlama olduysa etrafındaki betonun temizlenip kalıbın tekrar kapatılması ve betonun tekrar dökülmesi gerekir.


NOT 3: Dikey taşıyıcıların kalıpları beton dökümünden 48 saat sonra söküm işlemine geçilmelidir.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page