top of page
  • İnşaat Mühendisi

12. DÖŞEME İMALATI

Güncelleme tarihi: 9 Mar 2023

12.1 Döşeme kalıbında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?


Döşemelerde demir donatı imalatına geçmeden mutlaka döşeme kalıbını teslim almanız gerekmektedir. Döşeme kalıbında kirişlerin genişliği ve derinliğinden emin olmak gerekir. Döşemelerde genelde düşük döşemeler olabilir. Bu yüzden kotu düşük olan döşemeleri de doğru şekilde yapıldığından emin olunması gerekir. Döşeme kalıbında bir diğer husus ise dış kalıbın doğruluğudur. Dış kalıbın doğru yerde olup olmadığını harita ekibinin yardımıyla teyit edilmelidir. Aynı zamanda dış kalıbın ipinde yapılmış olması yani düz bir doğrultuda yapılmış olması gerekir. Yoksa beton döküldükten sonra bu bu bölgede gözle görülür bir sehim olduğu görülecektir. Dış kanatların dayamalarının doğru yapıldığından emin olmamız eğer eksik olduğunu düşünüyorsak ekstra ilave dayama istememiz gerekmektedir.


Dış kanatlar çakıldıktan sonra İSG önlemlerini de almamız gerekmektedir. Dış kanatlardan beton döküm işlemi bitinceye kadar bariyerler konulmalı daha sonra beton dökümü işlemi bitince bariyerler kat içine alınıp önlemlerimiz devam etmelidir.




Döşeme kalıplarında bir diğer konu ise döşemelerde bulunan şaft boşluklarıdır. Bu şaft boşlukları kalıp projesinde bulabiliriz. Şaft boşluklarının yerini harita ekibi yardımıyla belirlenir ve ölçülerinin doğruluğundan emin olmak gerekir. Bir diğer husus ise mekanik tesisat boşluklarıdır. Bu boşlukları da mekanik projelerden öğrenip yerine konulması gerekir. Eğer mekanik boşluklar yapılmazsa daha sonra karot işlemi ile delgi yapılması gerekecektir bu da işçilik olarak ekstra yük yükleyecektir.


Döşeme kalıbında dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise döşeme altında bunan iskelelerin kontrolüdür. Döşeme altının gezilmesi ve sıkıştırılmayan direk varsa hepsinin sıkıştırılması gerekir. Eğer bunlar yapılmazsa döşemenin o bölgesinde bölgesel sehimler oluşacak bu durum bizim istemediğimiz bir durumdur. Ayrıca döşemelerde ayak açıklıkları fazla ise teleskobik direkler ile desteklenmesi gerekir.





Kısacası döşemelerde kalıp teslimatında dikkat edilmesi gerekenler;

  • Kirişlerin genişliği ve derinliği

  • Odaların uzunlukları

  • Dış kanatların teslimatı

  • Düşük döşemelerin (varsa) doğru kotta yapılıp yapılmadığı

  • Şaft boşlukları ölçüsü ve yeri

  • Asansör boşlukları ölçüsü ve yeri

  • Mekanik tesisat boşluklar

  • İSG önlemleri

  • İskele direklerinin yeterli olup olmadığı

  • İskele direklerinin tam sıkıştırılıp sıkıştırılmadığı

  • İskele altında gezerken döşemede boşluk olup olmadığı kontrol edilmelidir



12.2 Kiriş donatısı yerleşimi ve dikkat edilmesi gerekenler

Döşemelerde kalıp teslimatı yapıldıktan sonra sıra geldi donatı işlemlerine, donatı yerleşimi yapılırken ilk önce kiriş donatılarıyla başlanır. Pafta çıktısı ile kiriş donatısı teslimatı yapılması ve gözden kaçırılmaması gerekir. Kiriş donatıları askıda bağlanır. Kiriş donatılarını teslim almadan kirişi yerine indirilmemesi gerekir. Kirişlerde genelde kolon kiriş birleşim yerlerinde sıklaştırma etriyesi bulunur bu etriyelerin doğru yapıldığından emin olunması gerekir. Bu bölgede sıklaştırma etriyesinin yapılması kesme kuvvetinin o bölgelerde daha fazla olmasından kaynaklıdır. Bu sıklaştırma etriyesi momentin sıfır olduğu yani iki kolon arasında bulunan aksın L/4 uzunluğuna kadar olması gerekir.


Bir diğer dikkat edilmesi gereken husus ise kolon kiriş birleşim yerinde bulunan kirişlerin o bölgedeki ilave donatılarıdır. Bu ilave donatılarda her iki tarafa doğru momentin sıfır oldu bölgeye kadar uzanır. O yüzden bu donatıların eksik atılmasını ya da boyunun kısa atılması hususunda kesinlikle taviz vermeyin. İlave donatılar , sıklaştırma etriyeleri, etriyeler bağları ve kiriş boy demirlerinin kontrolü bittikten sonra sıra kirişlerin indirilmesine geldi. Kirişler indirilmeden önce alt donatılara pas paylarının atıldığından mutlaka emin olunuz. Kirişleri indirdikten sonra kiriş gövdelerine mutlaka pas payı attırınız. Kiriş üzerinde gezerken kalıp ile donatı birbirine değmemesi gerekmektedir. Eğer büyük projelerde çalışıyorsanız yada döşemenin hepsi tek seferde dökülmeyecekse beton dökümünü yine L/4 ten yapacağınızı ve devamında kalan demirlerin bindirme boyundan kısa kalmadığından emin olmalıyız. Kirişler indirildikten sonra dış kanatta bulunan ve asansör boşluğuna denk gelen kirişlerin içine 50 cm uzunluğu kirişin içinde kalacak şekilde 1,50 metre en az 18 lik demirlerden 1 metre arayla atılması gerekir. Bunun sebebi döşeme kalıbı söküldükten sonra o bölgeye bariyer koyulup iş güvenliğinin alınması içindir. Kısacası kiriş donatılarını teslim alırken,

  • Etriyelerin kontrolü sıkı şekilde bağlanması

  • Sıklaştırma etriyelerinin doğru şekilde bağlanması

  • İlave donatıların doğru boyda ve çapta konulduğundan emin olunması

  • Kirişlerin pas paylarının konulduğundan emin olunması

  • Kiriş boy demirlerinin doğru çapta konulduğunun emin olunması

  • Daha sonra devam edecek kiriş varsa bindirme boyu kalıp kalmadığına dikkat edilmesi

  • Kirişler indirildikten sonra kirişlerin gövdesinde bulunan pas paylarının kontrol edilmesi gerekmektedir.

12.3 Döşeme donatılarının yerleştirilirken dikkat edilmesi gerekenler


Döşeme donatıları yerleştirilirken ilk önce alt donatılar yerleştirilir yine temelde yapıldığı gibi ilk önce 1 metre arayla x ve y yönünde 1 metre arayla mastar demirleri atılır. Daha sonra donatılar tek tek projeye uygun aralıkta ve çapta yerleştirilir. Burada gözden kaçan unsurlardan biri alt ve üst ilavelerin çapı bazı odalarda alt ve üst ilavelerin çaplarında farklı çaplar olabilir bunlara dikkat edilmesi gereklidir. Bir diğer gözden kaçan unsur ise döşemede bulunan şaft boşluklarının etrafında bulun demirlerin gönye yapılmaması mutlaka burada bulunan demirlere gönye yaptırılması gerekir.



Döşeme donatılarının çapı,aralığı,ilave donatıları ve altına konulan paspayından emin olduktan sonra sıra o döşemenin beton döküm işleminden önce son kontroller yapılır. Harita ekibi beton üst kotlarını verir. Beton dökümünden önce son kez döşeme üzerinde gezilir ve kopan bağ telleri varsa tekrar bağ teli atılır. Demirlerin üzerinde imalat sırasında çok insan gezdiği için bağların kopması muhtemeldir. En son demircilerde işini bitirdikten sonra kalıbın hava ile yada su ile temizlenmesi gerekir. Temizlik işlemi bittikten sonra beton döküm işlemine geçebilirsiniz.










12.4 Döşeme betonu dökerken dikkat edilmesi gerekenler

Döşeme betonu dökülürken önce kirişler belli lir yere kadar doldurulur. Dağa sonra döşemenin bir köşesinden başlanarak bitire bitire gelerek mastar işlemi uygulanır. Beton dökümünde en çok segragasyon kolon kiriş birleşim yerlerinde olacağından bu bölgede vibratörün daha fazla kullanılmasına dikkat ediniz. Beton döküm işlemi bittikten sonra ertesi gün beton sulama işlemi yapılması gerekir. Beton sulama işlemi yapılmazsa bölgesel ve yüzeysel çatlaklar oluşabilir.


NOT: Döşeme kalıpların sökü işlemi beton döküldükten sonra 14-28 gün arasında yapılması gerekmektedir.




Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page