top of page
  • İnşaat Mühendisi

15. Parapet İmalatı

Güncelleme tarihi: 10 Mar 2023

15.1 Parapet Nedir?

Parapet, yapıların çatı, teras, balkon gibi bölümlerinde yalıtım ve güvenlik amacıyla yapılan koruyucu duvardır.

Yapı için önemli bir role sahip olan parapet, istenilen katkıyı sağlamaktadır. Parapetin yüksekliği için birçok alternatif bulunmakta olup genellikle 50-110 cm arası tercih sebebi olmaktadır. Parapetlerin yangına karşı dayanıklı olmaları için en az 90 cm yükseklikte olması gerekmektedir.


15.2 Parapet imalatında Dikkat edilmesi gerekenler?


Bir yapıda parapet imalatına geçtiysek artık kaba yapıda sonlara geldiğimiz anlamına gelmektedir. Parapet imalatında dikkat edilmesi gereken en önemli konu ise çatı döşemesi betonu dökülmeden önce parapetlerin donatılarının çatı döşemesinde yerleştirilmesi gerekmektedir.

Parapet donatılarını teslim alırken yine demir çapı ve pas payı kontrolü yapılmalı aynı zamanda projeye uygunluğu kontrol edilmelidir. Daha sonra kalıp imalatına geçilmelidir. Parapetler en dış alanda olduğu için aynı doğrultuda olduğuna emin olmamız gerekmektedir ve parapet ile çatı döşemesinin 90 derece açıyla olması gerekir. Bu dikliği sağlamalı ve su terazisiyle terazide değilse kalıpların teraziye getirilmesi gerekmektedir.

Parapet betonunu dökerken diğer tüm betonlarda olduğu gibi vibratör ile birlikte dökülmelidir. Beton döküm işlemi bittikten sonra tekrar su terazisiyle kontrol edilmeli ve dikliğinde herhangi bir kayma varsa beton prizini almadan hemen müdahale edilmeli ve doğru konuma getirilmelidir.

66 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page