top of page
  • İnşaat Mühendisi

16. Bodrum Perdeleri

16.1 Bodrum Perdeleri nedir?


Toprak yüzeyinin altında kalan bodrumlarda bodrum perdesi inşa edilir. Bodrum perdeleri yapı boyunca devam etmez ve sadece bodrum katta bulunurlar. Bodrum perdelerinin statik açıdan da pek çok faydası bulunur. Yatay yüklerin taşınmasını sağlayan perdeler, çerçeve sistemlerin yatay yüklere karşı rijitliklerini optimum değerlere getirebilmek için, yapılarda sık sık kullanılan elemanlardır. Yapılarda perdelerin kullanılması; yapıya dayanım kazandırmanın yanında, süneklik ve rijitlik kazandırır.



16.2 Betonarme perde duvarların yararları nedir?

  • Deprem kuvvetlerini karşılarlar

  • Düşey yükleri taşırlar

  • Binanın deprem anında daha az hareket etmesini sağlarlar

  • Deprem anında yapısal elemanların (kolon, kiriş vb.) hasar alma ihtimalini azaltırlar.


16.3 Bodrum Perdelerinin İmalatında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?


Bodrum perdelerinde de diğer taşıyıcı eleman kontrolü yaptığımız gibi kontrol yapmamız gerekmektedir. İlk başta temelden teslimatı sırasında bodrum perdelerinin yerini harita ekibinden yardım alarak belirlenmesi gerekmektedir. Sonrasında eklenen filizlerin çap ve adetlerine dikkat etmeliyiz. Daha sonrasında temel içinde kalan etriye, tevzi ve çirozlara dikkat etmeliyiz ve eksik atılmaması gerekmektedir.

Eğer temel değil de katlarda bodrum perde imalatı yapıyorsak alt kattan gelen filizlerin ofset noktalarından uzaklığına dikkat etmeli, filiz sayılarının tek tek kontrol edilmesi gerekmektedir. Eğer eksik filiz varsa epoksi ile filiz ekimi yapmamız gerekmektedir. Donatı kontrolünü yaptıktan sonra sıra kalıbının kapatılmasına gelmiştir. Kalıp kapatılmadan önce en çok gözden kaçan çiroz sayısıdır. Çirozlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Kalıbı kapatmadan önce pas paylarının atıldığından emin olunuz. Daha sonra kalıp imalatına geçiniz. Kalıplar kapatıldıktan sonra harita ekibinin verdiği ofset noktalarından ölçerek kalıbın doğru yerde olduğundan emin olun. Daha sonrasında şahkül ile kalıbın dikliğini kontrol ediniz. Kalıbı yerine ve dik bir biçimde getirildiyse sıra beton dökümü işlemine geçiniz.

Beton dökümü esnasında betonu belli bir seviyeye döktürüp daha sonra vibratör yardımıyla betonun dağılmasını sağlatınız aksi takdirde perde kalıbı açıldığında bir çok segragasyonla karşı karşıya kalabiliriz.

Beton dökümü bittikten sonra 48 saat ardından kalıpların sökülmesi gerekmektedir.

Bodrum perdelerinde en önemli hususlardan biri ise yalıtımıdır. Bodrum perdelerinin su yalıtımının çok doğru ve eksiksiz bir şekilde yapılması gerekmektedir.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page