top of page
  • İnşaat Mühendisi

18. Duvar İmalatları

18.1 Duvar çeşitleri

Duvar çeşitleri malzemeleri ve işlevlerine göre ikiye ayrılır. Bunlar işlevlerine göre;

1-Taşıyıcı duvarlar; Üzerine gelen yükleri alarak temele nakleden duvarlardır.

2-Bölme duvarlar; Bina bölümlerini birbirinden ayıran ama yük taşımayan duvarlardır.

3-İç duvarlar; Bina içersinde tespit edilen duvarlardır.

4-Dış duvarlar; Binayı dışta çevreleyen duvarlarıdır.


Malzemelerine göre;

• Taş duvarlar,

• Tuğla duvarlar,

• Kerpiç blok veya dolgu duvarlar,

• Çimento blok (briket) veya dolgu duvarlar,

• Betonarme perdeler,

• Gazbeton blok veya panel duvarlar,

• Alçı duvarlar,

•Ahşap duvarlar,

• Cam duvarlar, olarak ayırabiliriz.


18.2 Duvar imalatlarında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Duvar imalatlarında duvarları teslim alırken dikkat etmemiz gereken birden fazla önemli husus vardır. Duvar imalatları başlamadan önce mutlaka harita ekibinin duvarların ofset noktalarının belirlemesi ve işaretlemesi gerekmektedir. Aynı zamanda tüm kolonlara +1.00 kotunun işaretlemesini yapması gerekmektedir. Duvarların teslimatını yaparken tekrar kırılmaması için birkaç defa kontrol edilmesi gerekiyor ki hatayı minimize etmemiz ve komple duvarın yanlış olmasındansa belli yerlerde hataları görüm imalatın baştan yapılması gerekir. Duvar teslimatlarında kontrol sırası aşağıdaki gibidir.




1-Taksimat

Duvar konusunda en önemli unsur taksimatıdır. Taksimat kelime anlamı olarak taksim etmek(bölmek) ten gelmektedir. Taksimat ise duvarda kullanılan malzemenin Bims,Gaz beton veya Tuğlanın ilk sırasının teslimatıdır. Duvarlara başlamadan önce harita ekibinin vermiş olduğu ofset noktalarına mutlaka ip çektirin. İşaretlemiş olduğumuz ofset noktamız duvarımızdan kaç cm uzaktaysa teslimatı ona göre yapmamız gerekmektedir. Taksimat yaparken dikkat etmemiz gereken diğer bir konu ise ilk sıranın altına harç konulmasıdır. Harçtan önce duvar imalatının yapılacağı yer mutlaka ıslatılmalı ve harç ondan sonra konulmalıdır ve ilk sıra duvar malzemesi yerleştirilir. İlk sıra yerleştirildikten sonra harita ekibinin verdiği ofset noktalarından uzaklığı, ilk sıranın düz olduğundan emin olmak için su terazisi yardımıyla kontrolü ve ilk sıranın yüksekliğinin +1.00 kotundan uzaklığına bakmamız gerekmektedir. Duvarlardaki tüm kontrolleri +1.00 kotundan yapmamız gerekmektedir. Bunun amacı ise dökmüş olduğumuz döşemelerde belki o noktalarda yüksek ve düşük dökülmüş olma ihtimaline karşı önlem almamızdır. Taksimat teslimatı bittikten sonra bir diğer kontrol her 3 sırada bir lama kullanılması ve uygulanan duvar malzemesinin mutlaka şaşırtmalı yerleştirilmesidir. Bu kontrolleri yaptıktan sonra eğer dış cephe duvarları örülüyorsa pencere kotlarında tekrar teslimat yapılması eğer iç duvarlardaysak hatıl noktasında veya kapı üst kotunda tekrar teslimat yapılmalıdır.


2-Dış cephe ise duvar pencere alt kotu teslimatı

Duvar ustaları duvarları doğrama(pencere) seviyesine kadar ördükten sonra tekrar teslimat yapılması gerekmektedir. Bu noktada kontrol edilmesi gereken örülen pencere alt kotlarında doğru yerde olup olmadığının kontrolüdür. Bu seviyeyi yine +1.00 kotundan mesafesine göre bakmamız gerekmektedir. Bunun amacı yapımızın dış cephelerinde kayma olmaması ve hata olmaması içindir. +1.00 kotundan olası gereken mesafede ve doğrama boşluklarını belirleyip tekrar duvar ustalarına istikamet verilmesi gerekmektedir. Burada doğrama noktalarının doğru yerde ve şaşırtmalı olarak yapılması gerektiğini tekrar hatırlatmasını yapınız. Daha sonra yine duvarın doğru örülüp örülmediğini dikliğini su terazisi yardımıyla kontrol ediniz. Eğer doğru şekilde ilerleniyorsa duvar örme işlemine devam edebilirsiniz. Eğer bir eğim söz konusu ise duvarın baştan yapılması gerekmektedir. Bir sonraki kontrol kapı üst kotunda veya hatıl seviyesinde kontrolüdür.


3- Kapı üst kotu veya hatıl seviyesinde teslimat

Duvarlarda kapı üst kotlarını yine +1.00 kotundan kontrol etmemiz gerekmektedir. Örneğin kapı yüksekliği 1.90 ise +1.00 kotundan en az 90 cm yukarısında teslimat yapılmalıdır. Yine garanti olsun diye 91-92 cm boşluk bırakmak daha iyi olacaktır. Eğer döşemeden 1.90 alırsak o bölgede dökülmüş olan döşemenin düşük ya da yüksek dökülmüş olabilir. Şap döküldükten sonra kapının ölçüsü bize daha düşük veya daha yüksek kalabilir bu yüzden mutlaka kontrollerimizi +1.00 kotundan yapmamız gerekmektedir.

Hatıl döküldükten sonra üst sıraların örülüp üst döşeme veya kirişe kadar örme işlemi bittikten sonra döşeme ve kiriş ile duvar arasında 1-2 cm boşluk kalmış olabilir. Bu boşluğa kama çakılması gerekir. Kama işlemi duvar ile kirişin veya döşemenin sıkışmasını duvarın daha rijit olmasını sağlayacaktır. Kama işlemi belli aralıklarla yapılır ve daha sonra kalan boşluklara mutlaka köpük sıkılması gerekir.


18.3 Hatıl nedir? Nerelerde kullanılır?

Eğer duvarlarımız yüksekliği 4 metreden yüksek ise mutlaka hatıl imalatı yapılması gerekmektedir. Hatılların dış cephede doğrama üst kotunda iç duvarlarda ise kapı üst kotlarında dökülmesi daha iyi olacaktır. Hatıllar duvardaki rijitliği sağlayacaktır ve yüksek duvarlarda olası yıkılmaları önleyecek olan kirişler olarak nitelendirilebilir.

Hatıl seviyemiz örneğin +3.00 kotunda olacaksa +1.00 kotundan 200 cm yukarıya kadar duvar örülmesi ve sonrasında hatıl imalatına geçilmelidir. Hatıllar Yatay Hatıl ve Düşey Hatıl olarak ikiye ayrılır.


Yatay hatıllar belli kotta olan duvar kirişi diyebiliriz. Hatıl imalatında 12 veya 14 lük demirlerin boy demirleri 8mm veya 10mm demirleri ise etriyeler olarak kullanabiliriz. Boy demirleri epoksi ile kolonlara ekleyebilir. Daha sonrasında etriyesini bağlayıp kalıbı yapılması gerekir. Kalıbı bittikten sonra beton dökümü yapılacaktır. Hatıl betonun döktünten sonra hatılın üzerinde bulunan duvar imalatının devam edilmesi gerekir. Hatıl betonu dökülürken pencere ve kapı boşluklarında mutlaka demir direklerle kalıbın desteklenmesi gerekmektedir. Eğer desteklenmezse bu açıklıklarda kalıp sehim yapar ve doğrama yerine yerleşmez. Bu yüzden dayamaları mutlaka yaptırınız.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page