top of page
  • İnşaat Mühendisi

4.Drenaj

Güncelleme tarihi: 9 Mar 2023

4.1 Drenaj Nedir?


Drenaj çalışması, yapı ve binaların en temel su yalıtım uygulamalarından biridir. Bina çevresindeki suyun toplanarak, yapıya ulaşmadan tahliye edilmesi de denilebilir. Drenaj çalışması hem bina sağlığı için hem de dayanıklılık için oldukça önemli bir işlemdir. Kar, yağmur suyu, toprak altında biriken su gibi birçok farklı şekilde binaların iç ve dış cephelerine zarar verebilen durumlardan binalarınızı korunmak için gerekli fizibilite çalışması yapılarak, gerekli malzemeler tedarik edilmeli ve drenaj uygulamaları gerçekleştirilmelidir.

Yapılan drenaj uygulamalarında, dış duvarlardan temele sızan sular ya da yeraltı suları bina ve altyapı elemanlarına zarar vermemesi için özel bir borulama ve filtre sistemi ile toplanır, gerekli eğimin sağlanması ile binadan uzaklaştırılır.


4.2 Drenaj imalatında Dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?


Son zamanlarda yapılan yapılarda drenaj sistemine pek fazla önem verilmez. Drenajın imalatı oldukça basittir. Grobeton dökmeden önce yapılırsa bizim için daha kolay olacaktır. drenaj sisteminde dikkat etmemiz gereken hususların ilki ise verilecek olan eğimdir. Projede verilen eğime göre kazının yapılması gerekmektedir. Mekanik projede verilen eğime göre drenajın toplanma bacasına doğru eğim verilmesi gerekir drenaj kazısında dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise yerleştireceğimiz drenaj borusunun üst kotunun temel altında bulunan grobeton seviyesinin üzerine çıkamaması gerektiğidir.


Drenaj borusu seçerken koruge delikli boru seçmemiz bizim için daha uzun ömürlü ve sağlıklı olacaktır. Koruge boruları manşon ve dirsekler yardımıyla uç uca ekleyip tüm temelimizin etrafını dönmemiz gerekmektedir. Drenaj borusu için kazı yapıldıktan sonra drenaj borusunu koymadan önce kumdan yastık yapmamız gerekir. Eğer kumdan yastık yapamıyorsak çakıl ile yastık yapabiliriz. Daha sonrasında koruge boruyu keçeye sarıp yerine yerleştirmemiz gerekiyor. Drenaj borusunu yerleştirdikten sonra harita ekibinin yardımını alarak borunun eğimi kontrol ettirlimesi gerekir. Keçenin üzerine ise minimum 20 cm çakıl ile doldurmamız gerekiyor. Drenajı yaptıktan sonra drenaj borusunun üzerine direk toprak ile dolgu yapmamalıyız. Eğer toprak ile doldurursak yapmış olduğumuz drenajın hiçbir önemi kalmayacaktır ve drenaj doğru şekilde çalışmayacaktır

28 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page