top of page
  • İnşaat Mühendisi

8. Temel Altı Su İzolasyonu

Güncelleme tarihi: 9 Mar 2023

8.1 Temel altı su izolasyonu nedir?

Temel altı izolasyonu temelin altına uygulanan ve ilerleyen zamanlarda temele su girişini engelleyen izolasyon çeşididir. Temel altında gelen suyu temele gelmeden, temelden daha alt kotta bulunan drenaja aktarır ve drenajdan yağmur suyu kanallarına suyun aktarımı sağlanır. Son derece önemli bir konudur.


8.2 Temel altı su izolasyonunda dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Temel altı izolasyonu günümüzde genelde membran uygulaması ile yapılmaktadır. Membran uygulaması yaparken grobetonun üzerinin son derece temiz olması gerekir. Membran yaparken şaloma yardımıyla membranın ısıtılıp grobetona yapıştırılması ve birleşim yerlerindeki 10 cm lik bindirme boyununda yine ısı yardımıyla ısıtılıp birbirine yapıştırılması gerekir. Membran uygulamasını temel kalıbından sonra yapmamızın sebebi membranın 30-40 cm kalıba yapışması ve temeli döktükten sonra temel etrafına kolayca membranı dönebilmemiz içindir.

Bir diğer su izolasyonu ise temel betonu dökerken su geçirimsiz katkılı beton dökebiliriz. Su geçirimsiz katkısı beton santrallerinde beton hazırlanırken betonun içine koyulur. Tabi bu beton normal betona göre daha pahalı olacağından pek tercih sebebi değildir.

Membran uygulaması bittikten sonra membranın üzerine keçe serilir ve membran uygulaması tamamlanmış olur.

Son zamanlarda betona katılan katkılar veya sürme uygulamalar yapılmaktadır fakat en sağlıklı uygulama elastik özellikli membran kullanımıdır.



Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page