top of page
  • İnşaat Mühendisi

Beton Metrajı

Beton Metrajı Nedir?


Beton metrajı, bir yapıda taşıyıcı sistemlerin kalıplar yardımıyla dökülen betonların hacimsel olarak hesaplanmasıdır. Beton metrajı hacim olarak hesaplandığı için beton dökülecek yerin 3 boyutlu olarak düşünmek ve gözünüzde o 3 boyutlu olarak canlandırmanız gerekmektedir.

Betom metrajının birimi "m³" metreküptür. Hacim hesabı, taban alanı ve yüksekliğinin çarpılmasıyla bulunur. Beton metrajını doğru hesaplamamız dökeceğimiz betonun miktarını ve vereceğimiz sipariş için çok önemlidir. Fazla yapılan metrajlarda fazla beton sipariş vermemiz ve maddi olarak zarar görmemiz kaçınılmazdır.


Beton Metrajı Nasıl Hesaplanır?


Beton metrajı beton kullanılan tüm sistemlerde kullanılır. Yapıda hesaplarken temel,kolon ve perdeler, döşeme, fore kazık gibi beton kullanılan tüm taşıyıcı ekipmanlarda kullanılır ve hesapanır. Beton metrajı hesaplarken yine demir metrajında yaptıığımız gibi bir metraj tablosuna ihtiyacımız olacaktır. Bu tabloyu kendimiz de Excel yardımı ile yapabiliriz. Beton metrajı hesaplarken yine her katın ve her taşıyıcı sistemin ayrı ayrı hesaplanması gerekir ve excel tablosuna isimlerini ayrı ayrı yazarak karşısınada beton miktarını yazmamız gerekir. Beton metrajı taban alanı ve yüksekliğin çarpılmasıyla bulunur. örneğin 80x80 ve yüksekliği 4.00 metre olan bir kolonun beton metrajını hesaplayalım;


Taban Alanı x Yükseklik = Beton hacmi

0,8x0,8 x 3,00 = 1.92 m³ olarak hesaplanır.


Örneğin boyutları 40x340 ve yüksekliği 3.00 metre olan bir perdenin beton hacmini hesaplayalım;


Taban Alanı x Yükseklik = Beton hacmi

0,4x3,4 x 3,00 = 4.08 m³ olarak hesaplanır.


Örneğin çapı 80 cm olan ve uzunluğu 15.00 metre olan bir fore kazığın beton hacmini hesaplayalım;


Taban Alanı x Yükseklik = Beton hacmi

πr² x h

3,14x0,4² x 15,00 = 7.54 m³ olarak hesaplanır.


Döşemelerde beton hesabı yaparken durum çok daha farklıdır. Döşemelerde beton metrajı yaparken ise kirişleri ve döşeme ortalarını ayrı ayrı hesaplanması gerekir. Buralarda iki farklı şekilde hesaplama yapılabilir.


1- Döşemelerde ilk önce odaları hesaplayıp sonra kirişlerin hacmi ayrı ayrı hesaplanıp toplanır. Taban alanları hesaplanıp daha sonra yükseklikleriyle çarpılır.

2- Tüm döşemenin alanı hesaplanıp döşeme yüksekliğiyle çarpılır. Daha sonra kirişlerin taban alanları hesaplanıp (kirişlerin yüksekliği - döşeme yüksekliğiyle) Çarpılır. Eğer bu çıkarma işlemini yapmazsak kiriş üstlerinde döşeme yüksekliği kadar alanı iki kere toplamış oluruz. Bu iki şekilde döşemelerin metrajı çıkarabiliriz.


Beton Metrajı Hesaplanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

  • Beton metrajı hesaplanırken temel, kolon, perde ve fore kazıklarda basit şekilde taban alanı ve yüksekliğin birbiriyle çarpılmasından elde edilir.

  • Döşemelerde mutlaka şaft boşluklarının,asansör boşluklarının ve merdivenlerin çıkarılması gerektiğini unutmayalım.

  • Döşeme metrajı yaparken merdiven ve döşemeyi ayrı ayrı hesaplamamız gerekmektedir.

  • Statik projelerde aynı katta yer alan bazı kirişlerin ve döşemelerin yükseklikliklerinde farklılık olabiliri bu yüzden bunlara dikkat etmemiz gerekmektedir.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page