top of page
  • İnşaat Mühendisi

Demir Metrajı

Demir Metrajı Nedir?

Demir metrajı, bir yapının inşaası sırasında taşıyıcı sistemler içerisinde kullanılan donatıların toplam miktarıdır.


Neden demir metrajı çıkarmamız gerekir?

Demir metrajımızı çıkarmak bize bir çok alanda kolaylık sağlayacaktır. Demir metrajı çıkarmak öncelikle sipariş etmemiz gereken demir miktarını bulmamızı sağlar. Daha sonrasında bu demirlerin kaç günde bağlanabileceği, kaç yevmiye harcanarak imalat yapılabileceği ve bunun üzerine iş planı hazırlamada yardımcı olur. Hangi imalatı ne zaman yapacağımızı ve kaç günde yapacağımızı gördükten sonra yaklaşık olarak hangi günlerde ne kadar demir sipariş etmemiz gerekiyor gibi önemli konularda bize yardımcı olacaktır.


Demir metrajı nasıl çıkarılır?

Demir metrajı çıkarırken öncelikle bize bir demir metraj cetveli gerekmektedir. Bu demir cetvelleri Excel tablosu olarak internette bolca bulunmaktadır. Demir metraj tablosu temin edildikten sonra sıra statik projeyi açmaya geldi. Demir metrajı çıkarabilmek için statik projeyi iyi okumak gerekmektedir. Demir metrajı çıkarırken öncelikle yapıyı bölümlere ayırmamız gerekmektedir. Bu bölümler temel, temelden çıkan perde ve kolon filizleri , ilk katta kullanılan kolon ve perde demirleri , döşeme donatıları kiriş donatıları, parapet ve fore kazık donatıları olarak tüm donatıların ayrı ayrı hesaplanması gerekmektedir. Ana yapıda da tüm katların ayrı ayrı hesaplanması gerekir.

Demir metrajı çıkarırken donatı adetini,çapını, uzunluğunu ve benzerini ayrı ayrı yazmamız gerekir. Daha sonrasında internetten edineceğimiz demir metraj tablosuna bunları yazarsak kendi otomatik çıkaracaktır.

Kendi demir metraj tablomuzu kendimiz hazırlamak istiyorsak Excel programında birkaç formül yazarak hazırlayabiliriz. Bunun için iyi bir excel bilgisi ve demir donatılarının birim ağırlıklarını bilmemiz gerekir. Nervürlü inşaat demirinin birim ağırlık tablosu aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.

"Nervürlü inşaat demiri birim ağırlık tablosu"


Temel Demir Metrajı ile metraj çıkarmaya başlayabiliriz. Temel demir metrajı çıkarırken ilk olarak temel statik projesini açıp ; alt donatı x ve y yönünde, alt ilave donatılar, sehpa donatıları, üst donatılar, üst ilave donatıları sırasıyla adet,çap,uzunluk ve benzer(varsa benzer adedi benzeri yoksa 1 yazılır) sırasıyla yazılır. Temelden çıkan perde ve kolon filizlerinide temel demir metrajına dahil etmemiz gerekmektedir. Burada kolon ve perdelerde boy donatıları (filiz donatıları) temel içinde kalan etriye, çiroz, tevzi demiri gibi demirlere dikkat etmemiz gerekir ve bunlarıda bu tabloya ekleyebiliriz.


Kolon Demir Metrajı hesaplanırken kolonlarda boy donatıları , etriye ve çirozları tek tek sırasıyla adet, çap, uzunluk ve benzer olarak yazmamız gerekir. Burada tüm kolonları kolon isimleriyle tek tek yazmamız gerekir.


Perde Demir Metrajı hesaplanırken perdelerde boy donatıları , etriye, tevzi ve çirozları tek tek sırasıyla adet, çap, uzunluk ve benzer olarak yazmamız gerekir. Burada tüm perdeleri perde isimleriyle tek tek yazmamız gerekir.


Döşeme Demir Metrajı hesaplanırken döşeme donatıları ve kiriş donatılarını bu hesaba katmamız gerekir. Bir döşemeye ait demir metrajı çıkarırken sırasıyla adet, çap, uzunluk ve benzer olarak yazmamız gerekir. Aynı şekilde bu işlemleri kiriş statik projesinde de yazmamız gerekir.


Bu listeleri ayrı ayrı çıkarıp Excel tablosuna yazdıktan sonra tüm demir tonajını bulabiliriz. Demir tonajlarını her kat için çıkarmamız gerekir.


Demir Metrajı Çıkarırken Dikkat Etmemiz Gerekenler Nelerdir?


Demir metrajı çıkarırken bir çok şey gözden kaçmaktadır. Bu donatılar genelde temelde ve döşemelerde kullanılan sehpalar, döşemelerde ve temelde kullanılan ilave donatılar, Perdelerde kullanılan çirozlar ve temel içinde kalan kolon ve perde donatılarıdır. Metraj çıkarırken bu donatılarada dikkat etmemiz gerekmektedir.


Ayrıca demir donatı çıkarırken dikkat etmemiz gereken bir diğer husus ise fire payıdır. Donatı çubuğunun uzunluğu 12.00 metre olduğu için bazı ölçülerde fire çıkmaktadır. Örneğin 3.90 metre uzunluğunda olan bir donatı varsa bu 30cm fire çıkacağını bilmemiz gerekmektedir. Bu yüzden demir metrajı çıkarırken bazı ölçüleri metraj cetveline tam yazmamalıyız. Eğer tam yazarsak ve fire çıkarsa sipariş ettiğimiz demir eksik kalır. Genelde büyük çaplarda eksiklik bizim karşımıza çıkacaktır. Bu yüzden 12.00 metranin tam bölündüğü rakamlara yuvarlama yapmamız gerekir. Bu rakamlar 12 nin bölenleri olan 6.00 , 4.00, 3.00, 2.40, 2.00, 1.50 gibi uzunluklardır. Tabi bunları yakın rakamlarda almamız gerekir. Örneğin 5.80 bir donatı kullanılacaksa 40 cm fire çkacaktır. Bu yüzden bu rakamı 6.00 metre olarak almamız gerekmektedir. Burada kesinlikle gözden kaçmaması gerekir.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page