top of page
  • İnşaat Mühendisi

İş Planı Oluşturma

İş Planı Nedir?

Bir şantiyede iş planı hazırlamak o şantiyede hangi gün hangi işin yapılması gerektiğini gösteren bir programdır. iş planı hazırlanan şantiyelerde ilerleyen zamanlarda o iş programının gerisinde yada ilerisinde olduğumuzu farkedebiliriz. O anki duruma göre ekip sayımızı arttırmamız gerektiğinin farkına varırız. İş planı aynı zamanda bize çalışma rehberi olacaktır. Fakat iş programı oluştururken bir şantiyede yapılan tüm işlerin nasıl yapıldığını ne kadar sürede yapıldığını bilmemiz gerekmektedir.


İş Planı Hazırlarken Bilmemiz Gerekenler Nelerdir?


İş planı hazırlamaya başlamadan önce yapacağımız işin her aşamasını bilmemiz gerekmektedir. Yapılarda sırasıyla kaba yapı ve ince yapı olarak iki farklı işlemleri ve bunların sırasını bilmemiz gerekir. Bunlar diğer sayfalarımızda yazmış olduğumuz yazılarımızı inceleyebilirsiniz.


İş planı hazırlarken ilk önce aşamalarını tek tek yazmamız gerekmektedir. Bu iş planını hazırlarken ekip sayımız kaç kalıpçı kaç demirci olacağını bilmemiz gerekmektedir. Aynı zamanda iş planı hazırlamadan önce inşaatımızda demir ve kalıp metrajını çıkarmış olmamız gerekmektedir. iş planı bunun üzerine oluşturulur. burada bir kalıp ustasının günlük ortalama 12m² kalıp imalatı yapabildiğini ve bir demir ustasının ortalama 600kg demir bağlayacağını unutmamamız gerekir. ince işlerde ise bir duvarcı tabi duvarın cinsine göre değişir tuğla duvarlarda ortalama 15m² duvar örebileceğini sıva ustasının günde yaklaşık 30m² alanda sıva yapabileceğini biliyor olmamız gerekir. Ekip ve çalışan sayımız belirlendikten sonra ilk olarak inşaata başlama tarihimizi belirlememiz ve sırasıyla kaba inşaat aşamalarını yazmalıyız. Unutmayalım ki kaba inşaat aşamaları kritik yoldur. Kritik yolda olan işlerde herhangi bir uzama veya aksama olursa bizim iş teslim süremizide uzatacaktır.

Sırasıyla kaba inşaat aşamalarını görmek için tıklayınız.

ince yapıda ise kaba yapının bitmesine gerek yoktur. Kaba yapımız belli bir kata geldikten sonra alt katlardan duvar örme işlemine başlayabiliriz. Burada ise dikkat etmemiz gereken ve ne zaman başlamamız gerektiğini de iş planında belirlememiz gerekiyor. Örneğin kaba yapı devam ediyor ve aşağıdan duvarcılar imalata başladı eğer üst katlarda kaba yapıyla duvar işlemi çakışmaması gerekir. Böyle bir durum olursa duvarcılara iş veremeyiz ve duvarcılar üst kattaki kaba yapının ilerlemesini beklemek zorundadır. Aynı zamanda bu duvar ve sıva işleminde de görülebilir. Bu yüzden iş planı hazırlarken doğru oluşturulmalı birbirini takip eden işleri doğru şekilde analiz etmemiz gerekir.


"bir kaba yapıda hazırlanmış iş plan takvimi"


Yukarıda görmüş olduğunuz gibi bir inşaatta kaba yapı sırasında is programı perde kolonlar sonrasında döşeme kalıbı ve donatısı sonrasında ise beton dökümü planlanmıştır.

örneğin +11.10 kotu kolon ve perde imalatının 07.08.2023 tarihinde başlanacağı ve 13.08.2023 tarihinde sona ereceği öngörülmüştür. +11.10 döşeme kalıbının ise 12.08.2023 tarihinde başlanacağı ön görülmüştür. Burada kolon perde imalatı devam ederken bir taraftan döşeme kalıbına başlanabileceği anlamı çıkmaktadır. Yine aynı kotta döşeme kalıbı bitmeden döşemenin bir kısmında demir imalatı yapılabileceğine ulaşılmıştır. Fakat görüldüğü üzere +11.10 kotu döşeme betonu bitmeden +14.30 kotunun kolon perde imalatına başlanamayacağı iş planında görülmektedir.



"iş planı örneği"


Burada yine iş planı hazırlanırken yapılacak işler sırasıyla yan sütuna işlenmiş olup daha sonrasında bu işlerin sırasıyla kaç gün süreceğinide görebiliyoruz. örneğin 28.04 tarihinde ne iş yapacağımızı inceleyelim. Tabloda da gördüğünüz gibi bu tarihte normal planda temel demirinin bağlandığını görüyoruz. Eğer 28.04 tarihine geldiğimizde temel demiri bağlama işi bitmediyse iş planımıza göre geride kaldığımızı görebiliriz.

iş planında bu şekilde tüm yapıda yapılacak olan işleri ve tarihleri yazarak yaklaşık olarak işi bitirmemiz gereken tarihi hesaplayabilir. Malzeme siparişlerini ona göre ayarlayabilir ve fiyat araştırması gibi ve malzemenin en geç ne zaman sahada olması gerektiği gibi bir programla işlerimizi aksatmadan devam ettirebiliriz.

Burada sırasıyla ince yapı aşamalarınıda bilmemiz gerekir. Bu aşamaları görmek için tıklayınız.

.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page